Az Apple-per tanulságai: visszakerülhet a töltő a dobozba?

Két évvel ezelőtt döntött úgy az Apple, hogy az általa forgalmazott iPhone-ok dobozába, a cég állítása szerint környezetvédelmi okokból, nem csomagol töltőfejet, hanem a telefon mellé csak egy töltőoldali USB-C, telefon-kimeneti oldali Lightning kábel csatlakozik. A vállalat másik érve ezen döntés mellett az volt, hogy a háztartásokban egyébként is sok a felhalmozott és nem használt töltőfej, így nem feltétlenül kell majd mindenkinek újat vásárolnia. A döntést először nagy felháborodás követte, de manapság már az Apple versenytársai is átvették ezt a megoldást és egyre több készülék érkezik adapter nélkül.


Az Apple döntése ellen, amely nyilvánvalóan nemcsak környezetvédelmi, hanem pénzügyi szempontból is előnyös a cégnek, azonban nem csupán a fogyasztók nem lelkesedtek, de több állam is fellépett arra hivatkozva, hogy a fogyasztóvédelmi szabályaikba ütközik a töltő kihagyása. Az egyik ilyen ország volt Franciaország, ahol a mai napig is töltővel és fülhallgatóval forgalmazzák az iPhone-okat, de Brazília jogszabályai is tiltják a fogyasztó arra való kötelezését, hogy két külön terméket vásároljon meg azért, hogy az egyiket használni tudja. 

Utóbbi államban indított pert az Apple ellen egy magánszemély, akinek végül a brazil Goiania város bírósága 5000 reál, vagyis kb. 370 ezer forint összegű kártérítést ítélt meg, megállapítva, hogy a telefon és a töltőfej külön-külön történő forgalmazása kapcsolt értékesítésnek minősül és így az ország fogyasztóvédelmi jogába ütközik. 

A per során az Apple a fenti, a háztartásokban fellelhető töltőfejekre alapozó érvelésével és a környezetvédelmi törekvéseivel védekezett, de a bíróság végül úgy látta, hogy nem megalapozott azon felvetésből kiindulva egy extra termék megvásárlására kötelezni a fogyasztókat, hogy biztosan van a háztartásban egy olyan adapter, amely alkalmas egy iPhone töltésére. Az Apple ezen érve már csak amiatt is megkérdőjelezhető, mert a dobozban USB-C típusú töltőkábelt mellékelnek, így csak olyan töltő használható, amely szintén ilyen bemenettel rendelkezik. A használható adapterek köre tehát korántsem olyan széles, és tekintve, hogy az USB-C még csak most kezd igazán elterjedni, aki hosszabb idő után cseréli le a telefonját, annak minden bizonnyal vásárolnia kell egy új töltőfejet, amely az iPhone árán felül, további költséget jelent, adott esetben ismét az Apple javára.

A sikeres kártérítési per ennélfogva könnyen precedenst teremthet hasonló magánszemélyek által indított jogvitákra világszerte, így nem kizárt, hogy végül, hasonlóan a francia piachoz, a többi országban is visszakozik majd a vállalat és visszakerül a töltő a telefon mellé. De az is lehetséges, hogy több ország dönt majd a fogyasztóvédelmi rendelkezései szigorítása mellett, hogy az efféle értékesítési gyakorlatot kizárják. 

A fenti per tanulsága, hogy az egyes államok jogszabályai könnyen alááshatják az Applehez hasonló, nagy multinacionális vállalatok döntéseit és törekvéseit, ugyanakkor az is egy fontos tényező, hogy a technológia és a jog szembenállása nem feltétlenül a legkedvezőbb felállás, hiszen manapság egyre inkább ’wireless’ irányba tart a világ.

A jövőben ugyanakkor nemcsak a töltők csomagolása jelent majd fejfájást a cégnek, hanem az iPhone csatlakozójának átalakítása is, hiszen az Európai Unióban már elindult egy olyan jogszabályalkotási folyamat, amely kötelezővé teszi a telefon-kimeneteket illetően USB-C aljzat alkalmazását az EU-ban forgalmazott telefonok esetében, így az eddig különutas Apple is kénytelen lehet majd az egységesülő szabályokhoz alkalmazkodni. 


Szerző: Dr. Balázs Dániel


Szakterületeink