Lezárult az Ed Sheeran per: az énekes nem plagizált, az „Oh I” és az „Oh Why" nem ugyanaz”

Két nappal ezelőtt végéhez ért az a négy éve húzódó szerzői jogi per, amely a népszerű énekes, Ed Sheeran ellen indult még 2018-ban. A per alapja a Spotify-on már több mint 3 milliárdszor lejátszott „Shape of You” című sláger volt, pontosabban az abban megjelenő „Oh I” refrén és annak dallama, amely feltűnően hasonlított, két évvel korábbi „Oh Why”című dal refrénjének dallamához.

A londoni Felsőbíróság ítélete alapján azonban Ed Sheeran sem szándékos, sem gondatlan, ’tudat alatti’ szerzői jogsértést, plagizálást nem követett el. A bírósági tárgyaláson több szakértő is megvizsgálta a dalokat, de eltérő vélemények születtek a hasonlóság tekintetében. Egyes szakértők valószínűtlennek látták a plagizálást, ugyanakkor olyan vélemények is születtek, amelyek szerint számos és feltűnő a hasonlóság közöttük. A bíróság végül arra a következtetésre jutott, hogy bár vannak hasonlóságok a két zeneszám között, jelentős különbségek is felfedezhetőek és a felperes állítása csupán spekuláción alapult. A bíró azt is kiemelte, hogy meggyőző bizonyíték támasztja alá, hogy a zeneszám „Oh I” kifejezése az „Oh Why”-tól eltérő forrásból származik.

A per során Ed Sheeran tagadta, hogy a „Shape of You” megírásakor ismerte volna Sami Chorki zeneszámát, arra hivatkozott, hogy csak a Spotify platformon napi 60.000 zeneszám jelenik meg, ezért nem is elvárható, hogy minden dalszöveggel és dallammal tisztában legyen egy alkotó. A világhírű énekes szerint a zeneművek közötti hasonlóság akaratlanul is kialakulhat és ki is alakul a zeneiparban.

Mivel felperes nem tudta bizonyítani, hogy az „Oh Why” című dalt Ed Sheeran a „Shape of You” megírása előtt ismerte volna, ezért azt sem sikerült bizonyítania, hogy lemásolta volna a vitatott dallamot. A bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben a két szövegrészlet nem is egyezett meg szó szerint, csupán ezen kifejezések ismétlődő kiejtése egy bizonyos dallam alatt teremt olyan érzetet, mintha hasonlóság állna fenn.

Az ítélet abból a szempontból mindenképpen releváns, hogy elszaporodóban vannak azok a szerzői jogvitáknak, amelyekben kevésbé elismert dalszerzők busás kártérítési összegekben bízva kiáltanak plágiumot és jogsértést. Általánosítani persze nehezen lehet, mert az egyes dalok megszületésének körülményei, folyamata mindig egyedi. Sokszor még az is kérdés, hogy egy ismétlődő szekvencia esetén egyáltalán dallamról beszélhetünk-e. Annyi azonban mindenképp leszűrhető, hogy az ilyen jogvitákban a felperesek számára nagy nehézséget jelenthet a bizonyítás, még akkor is, ha valamilyen szintű hasonlóság egy laikus számára is hallható. 


Szerző: Dr. Balázs Dániel

Szakterületeink