Összefonódás elbírálásának akadályozása miatt 20 M Forint eljárási bírságot rótt az RTL Klub műsorszolgáltatójára a GVH Versenytanácsa

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2020. június 30-án helybenhagyott egy, az RTL Klub műsorszolgáltatója és üzemeltetőjével, a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel (M-RTL) szemben kiszabott, eljárási bírságot megállapító végzést. A Versenytanács álláspontja szerint az M-RTL a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kapott 45 napos határidőhosszabbítás elteltével is tovább akadályozta az M-RTL és a különböző online felületeket (startlap.hu., 24.hu, NLCafé, Házipatika.com, Vezess.hu stb.) üzemeltető Central Digitalis Média Kft. (CDM) összefonódásának vizsgálatához és elbírálásához szükséges adatok szolgáltatását és ezzel elhúzta az eljárást.

Az ügy háttere, hogy az M-RTL Zrt. 2016-ban szerződést kötött a CDM megszerzésére, amelyhez azonban a Médiatanács ekkor nem járult hozzá, így a tranzakciót a GVH megtiltotta. A tranzakciót megtiltó döntéssel szemben folyó kúriai felülvizsgálat eredményeként a GVH 2020. márciusában új eljárást indított, ekkor hívta fel az M-RTL-t adatszolgáltatási kérelem formájában, hogy mutassa be az aktuális piaci adatokat és a tranzakció jelen piaci körülmények közötti kereteit.

Az M-RTL az adatszolgáltatáshoz 2020. áprilisában a COVID-19 világjárvány miatti késedelemre hivatkozva kért 45 napos határidő hosszabbítást, amelyet a GVH biztosított is számára, ugyanakkor a póthatáridő eltelte után arról tájékoztatta a Versenytanácsot, hogy álláspontja szerint a GVH értelmezési gyakorlata idejétmúlt, s az iparági gyakorlat által meghaladottá vált, amelynek eredményeként felhívás ellenére egyáltalán nem, vagy csak egymásnak jelentősen ellentmondó adatokat szolgáltatott az összefonódás vizsgálatához. A Versenytanács álláspontja szerint azonban az M-RTL magatartása az eljárásban a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányult, valamint az kizárólag az eljárás rosszhiszemű elhúzását eredményezte.

A 20 millió Ft-os kiszabott bírság összegét a Versenytanács a visszatartott adatok jelentősége, a cég vagyoni helyzete és jövedelmi viszonyait, és a jogsértés súlyosságánka figyelembe vételével határozta meg a Tpvt. 61. § (6) b) és c) rendelkezéseinek megfelelően. A bírság összegének megállapításakor a GVH súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az M-RTL magatartása a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányult.

Szakterületeink